Nintendo Switch games spelen op je PC met Yuzu

Om op een gewone PC Nintendo Switch games te spelen kun je gebruik maken van een Yuzu Switch emulator. De PC gedraagt zich dan net als een Nintendo Switch, zodat je er games op kunt spelen. De Yuzu Switch emulator is gemaakt door een groep ontwikkelaars, die eerder de Nintendo 3DS emulatie Citra heeft gemaakt. De programmeertaal die gebruikt wordt voor de Yuzu emulatie is C++. Sinds medio 2019 is de emulatie zo ver doorontwikkeld, dat er een lange lijst met Switch games is die je op een PC kunt spelen.

Weinig begrip voor gamers

Het lijkt er op dat veel bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van games maar weinig begrip hebben voor de wensen van een gamers. Bij Nintendo zijn de meest prachtige games ontwikkeld, maar toch willen veel liefhebbers van een PC niet overstappen naar een Nintendo Switch. Zij zijn gewend aan hun toetsenbord, muis en de comfortabele positie aan een bureau om te gamen. Waarom zou je dan overstappen naar zo’n vreemde controller, waar je maar moeilijk mee kunt richten en waarbij je op een onwennig grote afstand van het scherm zit. Dat voelt gewoon niet fijn.

Bescherming tegen hackers

De ontwikkelaars van de Xbox en de Playstation hebben er heel veel energie in gestoken om hun producten te beschermen tegen hackers. Dat is niet helemaal goed gelukt, maar toch een stuk beter dan de bij Nintendo. Door middel van emulators van Yuzu, maar ook van RyujiNX, lukt het met vrij veel succes om de bibliotheek uit de Nintendo console, compleet met alle toeters en bellen, op een PC te gebruiken. Je kunt de Yuzu emulator downloaden en Nintendo functies toewijzen aan toetsen, zodat je daarmee de games op je PC kunt spelen, zelfs in een geweldige beeldkwaliteit.

Betere spelervaring dan op de Nintendo Switch

Hoewel er nog steeds druk wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van de Yuzu Switch emulator, zijn de resultaten tot dusver al behoorlijk goed. Dat kan eigenlijk ook niet anders. Als je kijkt naar de kwaliteit van de componenten in een PC in vergelijking met die in een Nintendo Switch, moet het mogelijk zijn om de games in dezelfde of zelfs betere kwaliteit te spelen op een PC. Zo ver is het nog niet, tenminste niet voor het volledige assortiment aan spellen voor de Nintendo Switch. Maar die droom komt wel steeds dichterbij.

Yuzu Switch emulator is gratis

De Yuzu Switch emulator is een open source project. Dat betekent dat er door een grote groep programmeurs in de hele wereld aan wordt gewerkt. Zoals bij vrijwel alle open source software kun je die als gebruiker gratis downloaden en gebruiken. In het geval van de Yuzu Switch emulator heb je echter ook de mogelijkheid om voor een betaalde versie te kiezen. Dat heeft een aantal voordelen, want dan beschik je sneller over de nieuwste versie. Ook heb je dan toegang tot hulp bij veel voorkomende problemen om sommige speltitels aan de praat te krijgen.

Gelijkwaardige spelervaring

De Yuzu emulator gaat verder dan alleen het spelen van de spellen uit de bibliotheken van de Nintendo Switch. Je kunt, net zoals in de Nintendo Switch, met de Yuzu emulator op een PC de spellen aan je eigen voorkeuren aanpassen. Het moge duidelijk zijn dat dit alleen met succes kan worden gedaan als je over de juiste vaardigheden beschikt. Je hebt bovendien de mogelijkheid om via meerdere schermen tijdens het spelen te kijken naar Netflix. Vanwege deze extra opties is het niet verbazingwekkend dat de Yuzu community een zeer grote schare aanhangers heeft.

Welke systeemeisen gelden voor een Yuzu emulator?

Je kunt de Yuzu emulator gebruiken onder Windows en onder Linux, als je tenminste de 64-bit versies van één van deze beide besturingssystemen gebruikt. Je hebt voor Windows minimaal Windows 7 nodig. De minimale eisen voor de processor zijn Intel i3-6100 of AMD Ryzen 3 1200. Aan geheugen heb je minstens 8 GB RAM nodig. Om de grafische prestaties te kunnen uitvoeren is OpenGL 4.5 ondersteuning vereist of Vulkan 1.1, zoals bij Intel HD Graphics 530 or Nvidia GeForce GT 710.

De zojuist besproken systeemeisen zijn minimumeisen. De Yuzu emulator werkt een stuk soepeler als je 15 GB RAM hebt en een Intel i5-8600 of AMD Ryzen 5 3600 processor. Als grafische hardware ben je verzekerd van succes met een Nvidia GeForce GTX 1060 6GB of een AMD Radeon RX 470 8GB. Het kan uiteraard geen kwaad als je nog betere componenten in je PC hebt. Aanvankelijk was de Yuzu emulatie ook beschikbaar voor macOS, maar daarvoor zijn de ontwikkelingen niet doorgezet.

Welke speltitels zijn beschikbaar voor een Yuzu Switch emulator

Er is een site waar wordt bijgehouden welke speltitels er onder Yuzu met succes kunnen worden gespeeld. Die lijst bevat vele honderden speltitels. Bij elke titel staat met een kleurcode een compatibiliteits score. Je kunt dus zien of het spel goed presteert of niet. Blauw is perfect, fel groen is geweldig (great), geelgroen is prima te doen (okay), geel is slecht, rood is onspeelbaar en grijs betekent dat het systeem zal crashen. Bij een spel met een zwarte kleur code heb je te maken met een titel die nog niet onder de Yuzu emulator is getest. Bekijk de compatibiliteit van de spellen op https://yuzu-emu.org/game/.

De top tien van Nintendo Switch titels onder Yuzu

Er worden regelmatig lijsten gepubliceerd met beste spellen onder Yuzu. Dit is een top 10 die in juni 2020 is samengesteld.

Ultra Street Fighter 2: The Final Challenges

Arms

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy

Dragon Marked For Death: Frontline Fighters

Ittle Dew 2+

Shovel Knight Showdown

Pokken Tournament DX

Kunai

Super Mario Maker 2

Yooka-Laylee

De titels in deze top 10 staan allemaal in de lijst met de compatibility scores. Zoals verwacht heeft meer dan de helft van de games een score ‘Perfect’. Er zijn een paar games bij die een score ‘Great’ krijgen en twee van de titels uit de top 10 krijgen de kwalificatie ‘Okay’.