Oblivion: de game. Eén van de beste games ooit gemaakt

Eigenlijk moet je zelf beleven wat Oblivion tot één van de beste games ooit maakt. In dit artikel trachten we het uit te leggen, maar je kunt nooit de echte ervaring vervangen. Technisch heet het spel The Elder Scrolls IV: Oblivion. Oblivion maakt dus deel uit van The Elder Scrolls serie. Het is het vervolg op het Morrowind. Het spel werd al in 2006 uitgegeven, maar nog altijd zijn er miljoenen spelers ter wereld die dit spel spelen. Dat is extra knap gezien het vervolg Skyrim ook ongekend populair is. Waardoor blijven mensen Oblivion spelen? Wat maakt deze game zo bijzonder? Hieronder trachten we deze vragen te beantwoorden.

Oblivion in het kort

Oblivion is een RPG, wat staat voor Role Playing Game. Gedurende het spel kun je namelijk diverse statistieken van het personage dat je speelt verbeteren. Je hebt zelf de keuze wat je verbetert. Ook behoort je personage tot een bepaalde klasse. Ook dat zal beïnvloeden waar je character goed in is of niet. Je kunt zelf de 7 belangrijkste vaardigheden kiezen. Later in het spel kun je ook de ‘minder belangrijke’ vaardigheden verbeteren. Daarnaast is Oblivion een actiespel dat zich afspeelt in een open wereld. Na het voltooien van de eerste missie in de kerkers kun je in deze wereld gaan en staan waar je maar wilt. Je hoeft je hierbij niet aan de belangrijkste story line te houden, je kunt overal naartoe en de wereld op je eigen manier ontdekken.

Wat is het verhaal van Oblivion?

Het spel speelt zich af in Cyrodiil, een fictionele provincie van het land Tamriel. Dit is het fictionele land waar alle Elder Scrolls spellen zich (tot nu toe) afspelen. Je begint het spel in de gevangenis, waaruit je gered wordt door de keizer. De keizer vertelt je dat zijn zoons vermoord zijn en dat er nu ook huurmoordenaars achter hem aan zitten. Jij ontvangt de Amulet of Kings, die je naar een man genaamd Jauffre moet brengen. Voor je ogen wordt de keizer vermoord door een huurmoordenaar.

Door de dood van de keizer en al zijn zoons is er geen opvolger meer. Hierdoor zijn de poorten naar Oblivion geopend en vinden allerlei monsters hun weg naar Cyrodiil. Aan de hand van de Amulet of Kings moet je op zoek naar een potentiële opvolger oftewel iemand die deel uitmaakt van de bloedlijn van de keizer. Ondertussen moet je ook nog proberen om de poorten naar Oblivion te sluiten, om er zo voor te zorgen dat de monsters niet meer hun weg naar jouw wereld weten te vinden.

Over The Elder Scrolls

The Elder Scrolls serie werd ontwikkeld door Bethesda Softworks en is één van de bekendste action RPG reeksen aller tijden. Een aantal vaste elementen keren terug in ieder deel van deze serie. Zo speelt iedere game zich af op het continent Tamriel, is er altijd sprake van een open wereld waarin je jezelf vrij rond kunt bewegen, kun je zelf je ras en klasse kiezen en heb je tijdens de spel het optie om je vaardigheden te verbeteren. De spellen zelf combineren middeleeuwse invloeden met invloeden uit de fantasy om een interessante mix te creëren. Veelal speel jij als een gekozen held (The Chosen One) om een duistere invloed te verslaan. Alhoewel er meerdere spin-offs en expansion packs zijn, zijn er in totaal 5 hoofdspellen:

The Elder Scrolls: Arena
The Elder Scrolls II: Daggerfall
The Elder Scrolls III: Morrowind
The Elder Scrolls IV: Oblivion
The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls VI is al aangekondigd, maar wanneer deze game uitkomt is nu nog niet duidelijk. Wij hopen dat we niet al te lang hoeven te wachten hierop.

Waarom behoort Oblivion tot de beste games aller tijden?

The Elder Scrolls serie was al behoorlijk succesvol voordat Oblivion uitkwam. Welke elementen binnen deze game zorgen ervoor dat Oblivion een nog groter succes werd dan Morrowind? Hieronder zetten we deze elementen voor je op een rij. Onze tip, mocht je het spel nog niet gespeeld hebben: ervaar het zelf.

Geweldige graphics

Je zou het bijna vergeten, maar Oblivion kwam uit in 2006. 2006 was een jaar waarin een aantal nieuwe consoles uitkwamen, zoals de Xbox 360 en de Playstation 3. Dergelijke nieuwe consoles gaan gepaard met significante grafische verbeteringen. Daarom ziet Oblivion tot op de dag van vandaag er geweldig uit, zelfs nu het spel alweer enkele jaren oud is. Natuurlijk zie je hier en daar wel de leeftijd van dit spel. Dat kan ook niet anders, aangezien de graphics ten opzichte van 2006 weer vele stappen vooruit zijn gegaan. Maar de stijl van het spel is nog altijd mooi. Ook bevat het spel vele verschillende soorten omgevingen. Dit laat de game wereld dynamischer aanvoelen. Bovendien zijn onze computers tegenwoordig beter dan ooit. Hierdoor is de kans groot dat je Oblivion op de maximale instellingen kunt spelen. Dit zorgt ervoor dat de graphics nog meer tot hun recht komen.

De open wereld van Oblivion

Oblivion voelt als een echt avontuur. Dit komt onder meer dankzij de open wereld die je op je eigen manier kunt ontdekken. Deze wereld is gevuld met NPC’s met wie je kunt interacteren. Zo leer je niet alleen de mensen van deze wereld kennen, maar je ontdekt op deze wijze ook allerlei sidequests die je kunt ondernemen. Sidequests zijn missies die je niet hoeft te ondernemen voor de belangrijkste verhaallijn. Desalniettemin kunnen ze ontzettend leuk zijn om te ondernemen. Ze laten je meer zien van de wereld. Bovendien kunnen dergelijke missies je geld en punten opleveren om je vaardigheden te verbeteren. Je kunt jezelf echt uren verliezen in de open wereld van Oblivion.

Meeslepend verhaal

Eén van de kritieken op Morrowind was dat het verhaal ietwat tegenviel. Dit werd compleet goed gemaakt in Oblivion. Dit begint meteen tijdens de eerste missie, waarin je de keizer moet begeleiden in een kerker terwijl je van alle kanten aangevallen wordt door zowel monsters als huurmoordenaars. Je zit meteen in het verhaal en dat blijf je. Ook dit zorgt er voor dat je deze game uren aan een stuk kunt blijven spelen.