Het succes van Phasmophobia – YouTube en Twitch hit

Je kunt in de pre-release van games vaak al zien of ze succesvol worden. Bij Phasmofobia is dat wel heel erg duidelijk, want enkele weken na de pre-release kende de game een enorme piek in het aantal spelers. Op steam waren in een weekeinde in oktober 2020 86.000 spelers tegelijk actief. Dat succes werd ook op Twitch gesignaleerd, met gemiddeld 84.000 kijkers naar Phasmofobia in een week en een spelerspiek van 247.000 kijkers.

Hoewel er sprake is van een Early Access versie met de nodige bugs, is duidelijk dat de maker met deze game absoluut de juiste snaar heeft getroffen.

Horrorgame Phasmofobia

Bij Phasmofobia ben je een ghostbuster en kom je dus in aanraking met bovennatuurlijke zaken. Vanwege de grote belangstelling, ook op YouTube, kun je concluderen dat heel veel mensen geïnteresseerd zijn om met de griezelige werelden van Phasmofobia in aanraking te komen.

Wat de game extra realistisch maakt is dat er gebruik wordt gemaakt van VR-technieken en dat er sprake is van stemherkenning. Dat laatste is behoorlijk angstaanjagend, want als jij in het spel gaat schreeuwen zullen de geesten gaan reageren.

De setting in Phasmofobia

Het idee achter Phasmofobia is dat je er achter probeert te komen hoe geesten die in spookhuizen wonen aan hun einde zijn gekomen. Samen met een aantal anderen kom je vast te zitten in een aantal spookhuizen. De enige hulpmiddelen zijn een aantal zaklampen en enkele andere gereedschappen, waaronder crucifixen.

Die heb je allemaal nodig om je eigen veiligheid in deze game te beschermen. Een ander belangrijk hulpmiddel dat je gebruikt is een boek met aantekeningen. Dat wordt gebruikt om de verschillen tussen de verschillende geesten te kunnen ontdekken.

Stemherkenning in Phasmofobia

Wat Phasmofobia bijzonder angstaanjagend maakt is het gebruik van stemherkenning. Het is de bedoeling dat je de geesten leert herkennen door naar ze te schreeuwen. Als je dat doet zullen ze op je reageren door lichten aan te doen, deuren op slot te doen en nog allerlei andere dingen te ondernemen.

Het is aan jou om met de geesten in contact te komen en hen zo ver te krijgen dat ze laten zien op welke manier zij als mensen zijn gestorven. Al met al is Phasmofobia een lugubere omgeving. Die kan er zonder meer voor zorgen dat je een tijdlang van een minder goede nachtrust zult genieten.

Grote belofte

Phasmofobia heeft alles in zich om een zeer succesvolle game te worden. In deze pre-release zijn de graphics nog tamelijk basic en komen er nog af en toe bugs voor. Maar dat gaat zeker verbeteren. Ook heeft de maker – de game wordt ontwikkeld door slechts één persoon – al aangegeven dat er uitbreidingen zitten aan te komen. In Phasmofobia zullen de spoken stemmen krijgen tijdens het jagen en er zullen meer levels beschikbaar komen.

Er komt ook een modus waarbij de spoken bestuurd kunnen worden door andere spelers. Kortom, geniet voorlopig van deze pre-release van Phasmofobia, en wacht nog even op de definitieve versie.